Kort om regler for utleie av boliger i sameier fra 2020

Airbnb og andre korttidsutleieformer har vært noe krevende konsept å forholde seg til for et borettslag, både for styret og beboere. I utgangspunktet har alle former for videreutleie av leiligheten krevd at man skal informere styret og få godkjenning, uansett om man skal ha en langvarig framleie på et par år, eller leie ut leiligheten noen uker i ferien. Dette er upraktisk både for den som skal på ferie, og styret som ikke møtes på daglig basis.

For borettslag medfører endringene først og fremst at man nå fritt kan leie ut leiligheten sin i 30 dager per år uten videre plikt til å søke eller få godkjenning. Det er verdt å merke seg at det ikke er adgang til å utvide dette med flere dager i følge det nye lovverket. Noe av grunnen til dette er at beboere skal oppleve et noenlunde stabilt og trygt bomiljø, og ikke ha nye naboer på ukentlig basis. Skal du leie ut boligen din over lengre tid pga et lengre utenlandsopphold eller studier, må du fortsatt søke om dette på vanlig vis, og få godkjenning fra styret.

Det er viktig å understreke at hensikten med et borettslag først og fremst er en sameieform der beboere skal kjøpe en andel for å bo selv. Dette understrekes med at borettslag har endel spesielle krav i lovverket som legger begrensninger på feks langvarig framleie, og at man normalt sett ikke kan leie ut en leilighet man har bodd i selv den siste tiden i mer enn tre år. Dette er også noe vi i styret er pålagt å håndheve når vi skal godkjenne søknader om framleie over tid.

For den som vil lese mer detaljert, kan det anbefales å ta en titt i seksjonen av Borettslagsloven som omhandler overlating av bruk av boligen til andre https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-06-06-39#KAPITTEL_5-2