1 VELKOMMEN
Et trygt og godt bomiljø avhenger i første rekke av beboernes egen evne til å omgås medmennesker og til å vise hensyn og omtanke under forskjellige forhold.
2 ansvar
Reglene for ro og orden gjelder for alle som oppholder seg i borettslaget. Hver enkelt eier er ansvarlig for at egne husstandsmedlemmer, besøkende og eventuelle leietakere gjøres kjent med reglene og overholder disse.
For å sikre et godt bomiljø er alle beboere pliktig til å sette seg inn i og følge husordensreglene.
3 ro og orden
Det skal være stille mellom klokken 23:00 og 07:00.
Oppussingsarbeid som medfører sjenerende støy, som for eksempel banking, boring og sliping, skal ikke foregå på søndager og helligdager, og ikke mellom klokken 22:00 og klokken 07:00 på hverdager.
Unngå unødig støy i leilighet, trapper og ganger i huset eller utenfor naboenes vinduer og balkonger.
4 FELLESANLEGG - LEKEPLASSER - PARKERING
Ta godt vare på grøntanlegg, beplantninger og andre fellesanlegg. Skader påfører laget, og dermed beboerne, unødvendige utgifter.
Bruk ikke barnas lekeområder til andre aktiviteter. La heller ikke firbente venner gjøre fra seg der.
Rosenborg borettslag har bestemte områder for kjøring og parkering av
motorkjøretøy og tilhengere. Disse plassene tildeles ved søknad. Fremmede biler vil bli tauet bort for eierens regning.
For å sikre parkeringsplasser nok til alle, må de som er tildelt garasje eller egen parkeringsplass kun benytte disse. Respekter skiltingen i området.
Kjøring og parkering på gårdsplasser, gang- og sykkelveier er ikke tillatt, bortsett fra under nødvendig tilbringertjeneste.
5 Trappeoppganger og fellesareal
Sett alltid sykler, barnevogner og uteleker inne i egne boder eller sykkelbodene.
Hold oppgangene og øvrige fellesareal fri for sko, skohyller og andre personlige eiendeler.
Ikke sett søppelposene ute i trappeoppgangen.
Renhold av trapper, ganger, loft og kjellerganger utføres av eksternt firma. Rist ikke tøy eller gulvmatter fra balkonger eller vinduer, i trapper eller ganger.
6 DYREHOLD
Eiere som har fått tillatelse til å holde hund, må sørge for å ha full kontroll over
hunden til enhver tid, og påse at hunden ikke sjenerer noen eller etterlater ekskrementer på borettslagets område.
Borettslaget kan kreve at dyreholdet blir avviklet dersom det er til sjenanse eller skade for dyret, naboer eller eiendommen.
Forbud mot enkelte typer husdyr må respekteres.
Utearealene som er ment for opphold for borettshaverne skal ikke brukes til lufting av hundene, og alle hundene skal alltid være i bånd.
7 MATING AV DYR
Mating av fugler eller andre dyr og etterlatelse av matrester utendørs bør unngås da det kan tiltrekke rotter og mus.
8 Røyking og grilling
Ikke røyk på verandaene. Alle leilighetene tar friskluft inn fra ventilene i ytterveggene og røyk kan bli meget sjenerende for dem som har ventilene i nærheten. Spesielt ille er det hvis noen røyker inne i de innglassede verandaene, da sprer det seg til alle over/under og inn i leilighetene.
Eventuell røyking må foregå i uteområdet og ikke nær ventilene til leilighetene.
Ta hensyn til øvrige beboere ved bruk av grill på verandaer. Kun gass- eller elektrisk grill er tillatt. Kullgrill eller bålpanne er ikke tillatt på verandaer. Grilling er ikke tillatt på innglassede verandaer. Benytt helst griller på fellesarealene. Gassflasker må oppbevares utendørs på grunn av brannfare. Dette gjelder også vinterstid.
Dersom det kommer klager fra naboer, må aktiviteten avsluttes.
9 BRUK AV LEILIGHETEN
For å forhindre fukt og fuktskader må beboer sørge for at avtrekksventiler på kjøkken, bad og toalett alltid er åpne. Der dette ikke fins, eller dette ikke er tilstrekkelig, må beboer sørge for god utluftning gjennom vinduer. Nærmere informasjon om bruk av avtrekksventiler og vedovner/ildsted ligger på borettslaget hjemmeside. Avtrekksventilene som vender mot Stadsingeniør Dahls gate har filter som må byttes ut regelmessig for at ventilene skal virke.
Påse at leiligheten er tilstrekkelig oppvarmet ved fravær, flytting e.l. i den kalde årstid, slik at vann- og avløpsrør ikke blir frostskadet. Husk å vedlikeholde alt som har med elektrisitet, vann og avløp å gjøre.
Det er ikke lov å sette opp markiser, terrasser, plattinger, levegger, varmepumpe, parabolantenner e.l. før styret har samtykket etter skriftlig søknad.
Vær oppmerksom på at blomsterkasser normalt skal festes på innsiden av rekkverket på balkong for å unngå farlige situasjoner dersom blomsterkassene faller ned.
Vær forsiktig så det ikke oppstår brann.
Bruk aldri åpen ild; fyrstikker eller lighter i kjeller- eller loftsboder.
10 VASKEROM, TØRKEPLASSER OG FRYSEBOKSER
Vaskemaskiner kan stå i felles vaskerom på loft, dersom det er plass. Kontakt vaktmester ved behov. For bruk av vaskemaskiner er det særskilte regler som må følges og som er slått opp i vaskerommet. Disse ligger også på borettslaget hjemmeside.
Tørkerommene skal være tilgjengelig for alle beboere i oppgangen. Sørg derfor for å ta ned tøyet så snart det er tørt. Tørkerommene skal bare brukes til tørking av vasketøy og til lufting.
Frysebokser kan plasseres i private boder i kjeller og loft. Vaskemaskiner og frysebokser går på fellesstrømmen til borettslaget, og de som benytter seg av dette, må betale en årlig avgift.
Det skal derfor rapporteres til styret/vaktmester om en har vaskemaskin og/eller fryseboks som går på felles strøm. Les mer om frysebokser
Tørketromler kan ikke brukes på fellesareal.
11 BRUK AV VANN OG TOALETT
Eieren er økonomisk ansvarlig for uforsvarlig omgang med vann. I toalettet skal det bare kastes toalettpapir.
12 MISLIGHOLD
Klage på bomiljøproblemer meldes skriftlig til styret i borettslaget som følger opp klagen.
Eiers brudd på forpliktelser overfor borettslaget utgjør et mislighold etter borettsslagsloven.
Ved vesentlig mislighold, og etter advarsel fra borettslaget, kan borettslaget pålegge eieren å selge boligen.